Sahara, første møde: del 4 (Sudan)

17. Marts
61km fra Abu Simbel til Wadi Halfa

Havde brugt flere timer igår på at finde ud af hvad tid færgen sejlede, det var sådan jeg mødte bryllupsmanden, uden at have fået et reelt svar, jeg stod foran færgen klokken syv.

Hurtig “mand spørger hvornår færgen fra din by sejler” guide: start dit svar med “maybe” og kom herefter med et interval på mindst tre timer, tilføj gerne et ekstra maybe midt i svaret. Eksempel: “maybe seven, eight, maybe nine”.

Nå der var ikke et øje, gik tilbage til hotellet hvor der var wifi og sendte det sidste blogindlæg. Kom tilbage klokken otte hvor der nu var sømænd ombord, spurgte hvad tid færgen sejlede: “maybe eight” da jeg konfronterede ham med at det var om to minutter svarede han “maybe nine”. Den sidste ramte han dog, klokken 9 sejlede en helt fyldt færge afsted mod søens modsatte bred.

image
Fremme på østbredden

På den anden bred ventede der 35 helt ensomme ørkenkilometer inden jeg nåede min første rigtige grænse. Vel at mærke den kun nogle måneder gamle og første landegrænse mellem Sudan og Egypten nogensinde.

-Først købes billet til at forlade Egypten til 50pund.
-Herefter tjekkes billet og pas indgående før man må komme ind til grænsen.
-Så går man til tolden, hvor en tilfældig taske bliver udvalgt og indholdet vises frem.
-Efterfølgende røntgenscannes resten af taskerne.
-Så gives passet til en mand der skal stemple det, man må ikke være i samme lokale og han skal angiveligt bruge fem minutter på det.
-Med passet udleveret, skal pas, stempel og billet tjekkes indgående af sidste grænsenvagt.
-Herefter afviser man bestandigt at betale samme grænsenvagt bestikkelse (havde brugt alle mine pund anyway).
Egypten officielt forladt.

500m igennem ingenmandsland senere når man til Sudans lukkede låger, de holder frokostpause ifølge manden med nøglerne, frokostpause.

image
Strengt ulovligt billede af grænsen.

-Efter lidt venten bliver man af en glad soldat der åbner lågen ønsket et varmt “Welcome to Sudan”.
-Ind i arrivals hall, hvor man bliver bedt om at sætte sig og vente.
-Mens man venter tager man et par bukser udover cykelshortsene da man tydeligvis er upassende.
-Ca. 20 minutters ventetid senere skal man udfylde nogle papirer: destination, hotelnavn, længde på ophold, rejseudbyder (alt sammen meget svært at svare på når man cykler gennem landet. Som altid vigtigt at udfylde sin religion, da man ellers ingen vegne kommer.
-Efter lidt baksen får man sit stempel.
-Videre til tolden der på den sudanensiske side blot er et stort rum med en militærmand der går rundt blandt de mange rejsende, de fleste med med nye tv, vaskemaskiner og fødevarer hentet i Egypten, og besigtiger varerne. Da han efter en halv time nåede mine ting, kiggede han opgivende ned i hver enkelt taske og smed et orange klistermærke på hver taske.
-Sidste stop, en mand sætter et sort kryds på klistermærkerne, og man er inde i Sudan tre og en halv time efter ankomsten til grænsen.
Mere sahara senere, er jeg nu i Wadi Halfa, Sudan.

image

Første punkt på dagsordenen i sudan var at få vekslet mine Dollars til Sudanensiske pund. Da USA sanktionerer Sudan kan man ikke bruge amerikanske kort i landet (dvs. alle, visa, Mastercard osv.) man skal derfor have al valuta med kontant. Da sudanensiske banker veksler til en fuldkommen latterlig kurs, køber man valuta på det sorte marked. Uden at vide hvor det sorte marked lige var, kom jeg efterhånden i kontakt med nogle der ville sælge penge, herefter er det en forhandling om kursen. Takkede nej til de første fem vekslere og fik hos den sidste forhandlet mig til ni pund pr dollar, vil gerne op omkring 9,2.
Har derudover skaffet sudanensisk simkort ca. 50øre om dagen for ubegrænset internet.

Alt, alt alt er noget andet her, bor på en sovesal, sengene er ikke med madrasser, men noget vævet snor, taget er af blik, gulvet i badet er af jord, toilettet er et hul – ja et hul. Vejene, undtaget hovedvejen sydpå, er af sand. Skal akklimatiseres…

8 kommentarer til “Sahara, første møde: del 4 (Sudan)

 1. Fantastisk rejsebeskrivelse! Det er dagens højdepunkt – intet mindre. Og når man kigger på Wadi Halfa på Google maps er det ret ligegyldigt om man er ser på map eller earth-visning – det er bare beige….

  Og så lige en blød, inkluderende humanistbetragtning: Det er sikkert smadderirriterende at blive opholdt 3,5 time ved grænsen, men er det ikke også derfor du tog til Afrika? Hvis du vil have velsmurt statsbureaukrati, kunne du have kørt rundt i cirkler i Schengen i stedet… Held og lykke med at ramme hullet i gulvet.

  Like

 2. Ciao bello
  Tutta questa sabbia spaventa un po’, ma pare che la gente sia simpatica. Sei veramente tosto. Bacioni søs e mimma

  Like

 3. Hej Ingmar
  Fede billeder du sender. Især dem med vejen, din cykel og så sand. Der er sgu lidt langt mellem træerne, uha ikke noget for mig – ser du nogen fugle, dyr eller andet naturligt levende eller er det bare sand ?.
  Kan godt lide Toms kommentar ovenfor – jeg ser også det samme på Maps og Earth. og især den med dit brok … og jamen var det ikke en af årsagerne til at eventyret gik i en anden retning ?
  Har lige tjekket vejrudsigten for Khartoum – der er nordenvind de næste 9 dage (og ca. 40 grader om dagen) – det ser sgu godt ud, så det er godt du har hørt efter i geografi-timerne … oh, du må elske de blide sydgående passatvinde..

  Fra min side “Gud være lovet for Schengen!”

  Hold kæft det bryllup der – nej det må nu ha været skægt – det ligner jo sådan noget fuldstændig rituelt.

  Her i DK: 1-0 til FCK i Esbjerg. Håndboldsæsonen er desværre allerede slut for KBH. Theresa & Christian + veninde har været på weekend besøg – meget hyggeligt, og godt at få opfrisket det engelske lidt. Vejret – meget tørt, det har dårlig regnet her i marts. Højtryksvejr men med en lidt harsk vind fra øst, så her ved Østersøen virker det lidt koldt.

  Håber alt er vel og god tur videre i Sudan.

  kh Far

  .

  Like

 4. Lidt sent at minde dig om det når du er næsten halvvejs gennem Sahara, men du burde høre “First Entrance to The Desert” fra Lawrence of Arabia mens du cykler. Den var god til store moments på caminoen i hvert fald.

  Jeg ser frem til næste skypecall!
  hilsen Nicolai

  Like

 5. Hej,
  Dejligt at høre ateventyret stadig lever – jeg gjorde den samme tur (dog modsat vej) i 1973-74 -delvis i egen bil og derefter med tog, bus sporvogn og damper op ad Nilen fra Juba til Kosti. Håber du finder Alan Mooreheads bøger: The white Nile og The blue Nile, (findes oversat til dansk!) som er “bibler” for folk, der har rejst i Æthiopien, Ægypten og Østafrika; de beskriver jagten på Nilens kilder og er ikke kedelige!
  Mvh. Rasmus Offersen

  Like

  1. Hej Rasmus, jeg har aldrig hørt om dem! Skal måske skaffe et eksemplar, savner især lidt læsestof til aftenerne uden internet. Noget i mig frygter for tabt hastighed ved den ekstra vægt 😉

   Like

 6. Hejsa! faldt tilfældigt over din rejseblog, og jeg synes virkelig det er en super spænende blog at læse. Jeg har et spørgsmål til visa til Sudan, kan man lave det på airrival eller skal man ind på en ambassade først? Jeg leger selv med tanken om at cykle igennem Afrika. Mvh Jesper Rasmussen

  Like

  1. Hej Jesper. Man kan ikke få et Sudanesisk visa ‘on arrival’ (måske med undtagelse af lufthavnen i Khartoum) og det er generelt et meget besværgeligt visum at få. Læs eventuelt mit indlæg et par dage før dette hvor jeg beskriver processen omkring visummet i den Egyptiske by Aswan. Held og lykke med turen.

   Ingmar

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s