Zimbabwes middelklasse

17. Maj
142km fra Shangani til Figtree
Har de sidste par nætter sovet elendigt i teltet, for det første er mit super dyre ‘ultra-durable’ liggeunderlag er punkteret, for det andet er det iskoldt. Fuldt påklædt i soveposen er det stadig lidt køligt. Nu hvor Victoria har behandlet mig så pænt på det seneste, tænkte jeg at jeg ville skifte kæden, da den gamle har kørt over 8000km og er ved at være slidt.
Mens jeg sad og skiftede kæde, politimændene pudsede sko og var imponerede over min tur udbrød en af dem “ehh you very strong mista’ man, I want to give you my sista'”. Jeg ved ikke om kvinderne der læser med finder det er morsomt men jeg synes nu det er vældig sjovt. Det er heller ikke første gang at enten piger har spurgt om jeg vil giftes eller familiemedlemmer har tilbudt mig døtre, den slags sker bare ikke på et luksus safari Lodge.

image
Flotte vejskilte i Zimbabwe, øverste bynavn gjorde mig dog ordblind

Halvvejs på dagen nåede jeg til storbyen Bulawayo, Zimbabwes næststørste by. Jeg lodt mig drage til et enormt hypermarked og endte med at rende forvirret rundt i en time og glemte hvad det var jeg skulle bruge, den slags steder er forfærdelige og præcis det jeg flygter fra.

image
Bulawayo

Nåede så til dagens slutby, med navnet Figtree, så bliver det ikke mere kolonialt. Der var et skilt mod Hotel, men jeg spurgte alligevel dumt en mand på gaden om der var et sted i byen at sove, lynhurtigt snakkede vi om alverdens andre ting, til sidst inviterede han mig til at overnatte hos ham og hans kone. Den lille familie er ved at bygge deres eget flotte hus i byen, de arbejder begge i Bulawayo hvor de også har boet hele livet, nu ville de væk fra byen. Huset har ikke strøm, men de arbejder på noget solcellesystem, ligesom at byen ikke har forbundet vandsystemet (det sker aldrig ifølge familien) så man tager en spand med et par hundrede meter ud i busken og bader der.

image
Husets køkken, de har boet i en lejlighed med 'Western style' køkken før, nu de havde valget skulle det være ild

Jeg har fået snakket ufatteligt meget med de to skønne mennesker og jeg har lært en masse. De tør fordi de tilhører Ndebelestammen godt tale åbent om (mod) Mugabe “we are already dead” som manden sagde det. Han arbejder med fjernsyn og ved alt hvad der foregår af propaganda. De viste mig også rundt i byen og hver gang man ser en pæn bygning så er den ejet af nogle med kontakter i partiet, det er noget forfærdeligt noget.
Efter Sadza med bønner rister man jordnødder over ilden, i anledning af den fine gæst købte de tidligere også to liter cola.
De to er et skønt indblik i en rigtig familie, i den vel lave ende af middelklassen, 450 dollar om måneden. De er lykkelige.

En kommentar til “Zimbabwes middelklasse

 1. Hej Ingmar

  Hermed en lille hilsen fra din glade og stolte “sponsor” – glad fordi det går dig så godt, stolt fordi vi er stolte over at være en lille flig af dit eventyr, og sponsor i gåseøjne fordi vores indsats er så beskeden som den er.

  Jeg nyder at læse om din tur og alle de fede oplevelser, og glæder mig til at komme til et af de foredrag du kommer til at holde, når du engang er hjemme.

  Jeg kender Sydafrika rigtig godt, og kan muligvis hjælpe med kontakt til overnatning i såvel Johannesburg som Cape Town. Det er lidt uklart for mig om du droppede Johannesburg ? Her kan du sove gratis i 2 forskellige områder(Kempton Park og Bryanston) – men Cape Town kommer du til – er du interesseret i hjælp der ? Dem vi kender bor ca 30 km uden for byen.

  Og så lige en “moderlig” bemærkning. PAS på dig selv i Sydafrika – det er IKKE for begyndere ! Den hvide mand er ikke længere populær – tværtimod, og der er mange fattige, der vil slikke sig om munden ved udsigt til ejerskab af Victoria – du skal virkelig passe godt på dig selv, og der er hele områder, du som hvid bestemt ikke skal cykle igennem – heller ikke om dagen.

  Lad mig høre fra dig – glæder mig til dit næste indlæg.

  Mange hilsner – Tom – Tobias + hele kontoret her.

  Fra: København til Capetown <comment-reply@wordpress.com> Svar til: København til Capetown <comment+lhgs02-e-nn5bbhek8w77w@comment.wordpress.com> Dato: Sun, 17 May 2015 21:12:23 +0200 Til: “Tom Christensen.” <tomc@aceline.dk> Emne: [Nyt indlæg] Zimbabwes middelklasse

  ingmarno posted: “17. Maj 142km fra Shangani til Figtree Har de sidste par nætter sovet elendigt i teltet, for det første er mit super dyre ‘ultra-durable’ liggeunderlag er punkteret, for det andet er det iskoldt. Fuldt påklædt i soveposen er det stadig lidt køligt. Nu hv”

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s